Sztrogoff Mihály

Sztrogoff Mihály (francia-osztrák-svájci-NSZK történelmi kalandfilm tévésorozat I-VII. 1975.) Író: Jules Verne Rendező: Jean - Pierre Decourt Szereplők: Mihály (Raimund Harmstorf) Nadia (Lorenza Guerrieri) Ivan Ogaroff (Valerio Popesco) Sangarre (Rada Rassimov) Feofar Khan (Madaras József) Marta Sztrogoff (Horváth Teri) Jolivet (Pierre Vernier) Blount (Vermon Dobtheff) Taizis (Korbuly Péter) Tzingos (Kovács János) Dimitrij nagyherceg (Mécs Károly) Chef Tartaro (Polgár Géza) Vassili (Szendrő Iván) Chef Tartaro (Vogt Károly) Fedor (Kenderesi Tibor) Tarras (Újlaki Dénes)

"Jules Verne regényének legendává vált tévé(film)változata Vladimir Cosma híres kísérőzenéjével és számos magyar színész közreműködésével. - Sztrogoff Mihály , a cár futára ezer veszélyen át viszi a rábízott parancsot Moszkvából Ázsia belsejébe, Irkutszkig. Vihar, sziklaomlás, öldöklő tatár lázadók, de még a megvakíttatás sem tudja megakadályozni célja elérésében. Sztogoff viszont nem egyedül küzd meg a roppant nehézségekkel: útközben pártfogásába vesz egy fiatal lányt, aki (Szibériába) száműzött apját kutatja. Később a megvakított Sztrogoffot ő vezeti útja végcéljáig. "

"1875-öt írunk, amikor a messzi Szibériában felkelés kezdődik és a tatár törzsek rövidesen több körzetet is az ellenőrzésük alatt tartanak. - II. Sándor cár veszélyes feladatot bíz Sztrogoff Mihály kapitányra: teljes titokban 3000 versztát kell megtennie a lázadó  tatárok területein keresztül, hogy eljusson Irkutszk-ba, ahol a cár fivére, Dimitrij nagyherceg igencsak szorongatott helyzetbe került. A futár útnak is indul, hogy a zord Ural hegységen átvágva elérje úti célját, ám kisvártatva találkozik Nádjával, egy politikai száműzött lányával, aki ugyanabba a városba tart, hogy csatlakozzon apjához. Sztrogoff Mihály szeretné elkerülni, hogy titkos küldetését bárki felfedje, ezért azt tanácsolja a nőnek, hogy magukat házastársaknak kiadva utazzanak tovább. Útja során Mihályt különös helyzetek elé állítja a sors: tudta nélkül találkozik a felkelők vezérével, édesanyja akarva-akaratlanul elárulja, fogságba esik, megszökik, majd újra a felkelők kezére kerül, akik kegyetlenül megfosztják a látásától. Ám a különleges küldetést teljesítő Sztrogoff Mihályra néha a szerencse is rámosolyog: egyszer az újra feltűnő útitárs, máskor meg egyszerű földművelő képében... De messze még Irkutszk városa."

Miért éppen Sztrogoff Mihályról írok? A film kalandos utazás, kényszerű várakozásokkal, semmi sem megy simán, az utolsó pillanatban oldódnak meg a helyzetek, baleset történik, vannak áldozatok, szökések, találkozások, harc a medvével, a tatárokkal és végső harc Ivan Ogaroffal, így a küldetése sikerrel jár, megmenekül Dimitrij nagyherceg a várossal együtt. - Érdekes látni a 19. századi Oroszországot, a lakóit... A tatárok felkelése zavart kelt az országban.

Különösen néhány ember sorsán keresztül láthatjuk a történéseket, mégpedig úgy, hogy Sztrogoff Mihály életét végigkísérhetjük, aki a cári hírszerzők kapitánya, jóképű, igazi oroszos megjelenésű férfi, szőke, erős testalkatú és magas. Kisugárzása van, jó látni őt. Azt is lehet mondani, hogy senki sem tud kiemelkedni mellette.  A mindennapi testedzés része a katonaéletnek. Lovaglás, futás, úszás lőgyakorlatok közben látjuk először és korláton, ahol elég nehézkesen mozog, nem úgy, mint a mai filmekben szereplők, akikre  inkább a könnyed akrobatikus mozgás jellemző. (Az is igaz, hogy más testalkatú embereket szerepeltetnek az ilyen mutatványokra.) - A cár különleges megbízással, futárként küldi Szibériába Moszkvából. Vállára veszi a világot. Kiáll az emberek mellett. Nádját, a fiatal nőt, is megvédi a tolakodóktól. Szimpatikus ember. Cselekvő - szervező típus. Képes arra, hogy viszonozza a jót, amit kap. Nehezen tudja feldolgozni anyja és a társai elvesztését. A cártól kapott küldetése a legfontosabb a számára? Igen, az egyik legfontosabb, de már a lány sorsáért is felelős. Kitartó, eléri célját, bár ebben Nádja is segít neki.

Hogyan látjuk a tatárokat? Különösen érdekes lehet Ivan Ogaroff és Feofar Khan (Madaras József) szerepe. Elfogult vagyok Feofar Khan-nal szemben? 

Igen, csodálatosan, hitelesen „játssza” a barbár fejedelmet, mind a megjelenésével, mozgásával, mind a gesztusaival, beszédével.

Ivan Ogaroff vékony, magas, jóképű férfi, akinek az apja orosz, az anyja tatár, a magas intelligenciájával kelt bámulatot, tatár köztársaságot akar Szibériában, ezért harcol. Róla is elmondható, hogy kellemes a kisugárzása. Orosz ezredesből lett a tatár felkelés meghatározó egyénisége, és rokonszenves a magatartása, annak ellenére, hogy az oroszok árulóként tartják számon. Hűséges társa Sangarre-nak. A két újságírónak, Jolivet-nek és Blount-nak  különösen jó véleménye van a tatárok vezéréről, de a saját népe, a tatárok is szeretik. Majdnem eléri célját, a városkaput akarja kinyitni, hogy a tatárok harc nélkül bevegyék a várost, de Sztrogoff legyőzi párviadalban.

– A két újságíró: Jolivet (francia) Blount (angol) jelenléte a filmben kifejezetten szórakoztató.

– Nádja,  szépséges, intelligens  utas, majd szókimondó útitársa Sztrogoffnak. A lány jelleme inkább a vak Mihály mellett bontakozik ki: erős akaratú, figyelmes, gondoskodó, jól alkalmazkodik a körülményekhez, az ő segítségével éri el célját a főhős. Természetesen a maga célját is eléri, Sztrogof Mihály gyógyultan és látón, megkéri Nádja kezét a cár bálján, ahonnan lovas szán röpíti őket az otthonuk felé.

– Sangarre olyan hölgy, aki különleges érzékkel látja a jövőt, harcosként, hadnagyként van jelen a tatár seregben, mégpedig Ivan Ogaroff oldalán, hiszen a tatár vezér, az ő segítségével tudott megszökni a börtönből.

A filmben a mellékszereplők is felejthetetlenek, sokan vannak, csak néhányat emelek ki.

Marta Sztogoff (Horváth Teri) pillanatképekben jelenik meg, mégis felejthetetlen az alakja.

 

– Dimitrij nagyherceg (Mécs Károly) is pillanatképekben van jelen, nem lát át az álarcokon, feltétel nélkül elfogadja az álfutárt, tapasztalatlan, gyenge jellemű, szószátyár, kényes, befolyásolható ember. Szerencsére a tábornok kezében van Irkutszk város irányítása. Amikor szembesül a valósággal meglepődve veszi tudomásul, de arra még van ereje, hogy feleslegesen bíráljon meg egy olyan embert, akinek az elveivel nem volt tisztában.

Miért nem írtam Vaszilij-ről? Meghagytam a hozzászólónak. De bárkiről lehet véleményt írni.

Jules Verne biztosan elégedett lenne ezzel a filmmel, ha láthatná.